Historia kawy

Kawa towarzyszy nam niemal codziennie; pijemy ją przed wyjściem z domu i dotarciu do pracy. Napój ten jest nieodłącznym towarzyszem chwil relaksu i wypoczynku. Nie wyobrażamy sobie życia bez kawy, ale czy zastanawialiśmy się kiedykolwiek nad historią tej używki? Owoce drzewa kawowca były wykorzystywane w Etiopii już w I w. p.

n. e. Podawano je z dodatkiem masła i soli, ale nie uprawiano wówczas tej rośliny, lecz zbierano ziarna ze stanowisk naturalnych. Wielka kariera kawy rozpoczyna się właściwie dopiero w XIII lub XIV wieku, gdy kupcy arabscy dostarczyli jej ziarna do Jemenu.

funkcje.mapy-navi.com.pl ozdobne serwetki z logo tom-pak.pl browar restauracyjny http://hotelsilvia.pl/browar-majer/ Gliwice

Tam właśnie pomysłowi Arabowie opracowali sposób na mielenie i parzenie ziaren kawy, który to został następnie rozpropagowany na terenie całego kontynentu przez wędrownych beduinów. W Europie pierwszy kawę opisał niemiecki botanik i naukowiec Leonard Rauwolf w 1573 roku. Trudno jednak określić dokładny rok, gdy kawa stała się dostępna w Europie. Wiemy jedynie, że można było się nią rozkoszować na Starym Kontynencie już w XVI wieku.

You may also like...