O herbacie w Indiach

Chai Masala to tradycyjny sposób parzenia herbaty bardzo słabo znany europejczykom. Nasz sposób przygotowywania naparu niewiele różni się od Chińskiej tradycji (choć jest nieco mniej rytualny). Hindusi wpadli na bardzo ciekawy pomysł odbiegający zarówno od chińskiego, jak i europejskiego zwyczaju. Jeszcze bardziej interesujące jest to, że ta tradycja zainspirowana była brytyjskim sposobem picia herbaty. Na początku XX wieku, kiedy Indie były jeszcze kolonią brytyjską rozpoczęto w nich uprawę herbaty na wielką skalę. Była to oczywiście próba prześcignięcia Chin w produkcji herbacianego suszu.
Jak powszechnie wiadomo herbata jest narodowym napojem Brytyjczyków, a tradycyjny sposób jej przygotowywania zakłada przyprawienie jej odrobiną cukru i mleka. Hindusi niechętnie spożywali herbatę, która była promowana przez Brytyjczyków dla ich oczywistych korzyści. Wtedy jednak uliczni handlarze dość szybko zareagowali sprzedając napar herbaciany z. niewielką ilością herbaty. Był to towar trudno osiągalny, w dodatku drogi. Zamiast niej w składzie Chai Masala obficie wystąpiły orientalne przyprawy, zwłaszcza imbir, kardamon, cynamon i mleko.
Kategorie artykułów
Polecane artykuły

Ambitna rozrywka
Rozrywka może przybierać różne formy. Czasami, kiedy wracamy po ciężkim dniu do domu, nie mamy już siły, żeby podejmować jakieś ambitne przedsięwzięcia. Wówczas możemy na przykład zrelaksować się podczas oglądania telewizji, pograć na komputerze czy też po prostu posłuchać ulubionej muzyki. Warto je

Media społecznościowe – skuteczna forma promocji
W dzisiejszych czasach coraz częściej kampanie reklamowe realizowane są w Internecie. Wśród najpopularniejszych form promocji, z pewnością, trzeba wymienić działalność w mediach społecznościowych. Wielu przedsiębiorców zajmuje się tym na własną rękę, co nie zawsze jest właściwym rozwiązaniem. Czasa